Hocus pocus wetenschap

25/04/2016

Het valt me al een tijd op dat in de wereld van trainers, managementsprekers maar ook media het wetenschappelijke argument een magische werking heeft. Wie beweert dat iets wetenschappelijk bewezen is, kan rekenen op massale bijval. Wat wetenschappelijk bewezen is, behoeft geen nadere uitleg. We kunnen gerust zijn. Kon je vroeger stoppen met denken als de dominee iets zei, nu hoeven we slechts te luisteren naar een wetenschapper.

Lees meer >>>Leugendetectie: kun je echt door mensen heenkijken?

10/04/2015

De polygraaf – de klassieke leugendetector – wordt inmiddels beschouwd als een onbetrouwbaar instrument om leugens te detecteren. Intuïtief krijgen we soms heel sterk het gevoel dat iemand tegen ons liegt. Kunnen we daar dan wél op vertrouwen? En waaraan zien we dat iemand liegt? Laten leugenaars sporen achter die we kunnen leren herkennen?
Lees meer >>>Zijn mensen te vertrouwen?

15/09/2014

De mens is een kuddedier. Ieder mens is afhankelijk van anderen in een samenleving. Vertrouwen is daarbij het sleutelwoord. Een mens moet continu, bewust en onbewust, beoordelen wie hij kan vertrouwen. Je buurman, je collega, de bediende bij het tankstation?
Lees meer >>>Naar boven
Naar boven